Kozmetik Ürünlerin Son Kullanma Tarihleri Hakkında

   Bugün, Sephora Collection Mono Universial Beige N˚08 ürün incelemesi yazımda da belirttiğim gibi; kozmetik ürünlerin üretim ve son kullanma tarihlerini nasıl öğrenebileceğinizden bahsedeceğim.

   Gıdalarda olduğu gibi kozmetik ürünlerin de son kullanma tarihleri vardır, ancak kozmetik ürünleri üreten firmalar ambalaj üzerinde tarih yazmak yerine "batch code" adı verilen harf ve sayı kombinasyonlarına yer verirler. "Batch code"lar sadece son kullanma tarihini öğrenmek amacıyla değil, ürünlerin üretim tarihleri ve ürünün orijinalliği hakkında da bilgi vermektedirler.

   Son kullanma tarihini merak ettiğiniz ürünü elinize aldığınızda ilk olarak yapmanız gereken kodu bulmak. Bazı markalarda batch kodun neye benzediğini bilmek ve kodun yerini bulmak çok zor olabiliyor, bu gibi durumlarda checkfresh.com isimli siteyi kullanabilirsiniz.

   İki örnek ile sitenin nasıl yardımcı olduğunu açıklayayım;

COTY INC. üreticiliğinde satışa sunulan Sally Hansen markalı ürünlerde bulunan batch code için iki farklı durum gösterilmiş, kodların hangi kombinasyonlardan oluşabileceği ve pakette bulunduğu yerler belirtilmiş.



Aynı açıklamalar Chanel ve Bourjois markalı ürünler için de yapılmış ve ek olarak ürün üzerinde katalog numaralarının bulunduğunu (katalog numaralarının formatı da belirtilerek) ve bu numaraların batch code ile karıştırılmaması söylenmiş.

   Kodun yerini bulduktan sonra ister aynı site üzerinden(checkfresh.com) ister aşağıda vereceğim sitelerden birinde, öncelikle markayı seçip daha sonra bulduğunuz "batch code"u girerek sonuca ulaşabilirsiniz.

*Checkcosmetic.net (en popüler olanı, aynı zamanda en hafif arayüze sahip olanı)

*Cosmetic.momoko.hk

*Cosmeticswizard.net

   Bu dört site içerisinde en popüler ve aynı zamanda en hafif arayüzlü olan site checkcosmetic.net 'tir. Önerim, kozmetik ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol ederken bu siteyi kullanmanız yönünde.

   Benim tercih ettiğim iki site üzerinden örnekler vereceğim;

Yıllar önce aldığım Too Faced Natural Face paletinin son kullanma tarihini checkcosmetic.net üzerinden kontrol edelim.



2011 yılında üretilen ürünün, 36 Ay olan raf ömrü de geçmiş, bu yüzden çöpe gidecek.

**Date of manufacture - Üretim tarihi

**General shelf life - Üretim tarihinden itibaren ne kadar süreyle rafta kalabileceği (Raf Ömrü)



Bir diğer örnek olarak severek kullandığım MAC Blushbaby allığımı checkfresh.com üzerinden denemek istiyorum



Sitede bu allığın 2014 Haziran ayında üretildiği yazıyor. Raf ömrü 36 ay olduğu için yaklaşık olarak ürünü sağlıklı bir şekilde kullanabilmem için 15 ayım daha var. Elbette ürünü ne zaman açtığınız da önemli; ben çok yakın bir tarihte aldığım için, açıldıktan sonraki kullanım ömrü de bu tarihe paralel.


   Elimizdeki ürünleri bu siteler yardımı ile kontrol ettik, tarihi geçenleri çöpe attık, peki bu kadarla bitti mi? Ya mağazadan ürün alacağımız ürün bayatsa, rafta çok masum gelen göz kreminin sadece 1 aylık ömrü kaldıysa ve bu süre içerisinde bitirmeniz -elbette- mümkün değilse?

   Ürünü almadan önce, akıllı telefonunuza kuracağınız bir program ile kozmetik ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol edebilmeniz mümkün. Benim de severek kullandığım "Check Your Cosmetic" isimli programın Google play linki için buraya tıklayabilirsiniz.


-Görsel Google 'dan alınmıştır.-


Benim şu ana kadar bulduğum en sağlıklı yöntem;

Ürünü almadan önce "son kullanma tarihini" yukarıda belirttiğim siteler veya telefon programı yardımı ile hesaplamak ve aldıktan sonra ürünü "ilk açtığınız tarihi" not etmek. İster ürün ambalajının üzerine silinmeyecek bir kalem ile yazabilir, ister telefonunuza kaydedebilir, isterseniz bir excel tablosu oluşturabilirsiniz.

-Görsel Google 'dan alınmıştır.-

   Ürün ambalajı üzerinde yer alan bir sayının yanındaki M harfi; ürünü açtığınız andan itibaren kullanabileceğiniz "ay" sayısını belirtmektir. Örneğin; 3M: 3 Months (3 ay). Ürünün kapağını açtığınız ilk andan itibaren süreyi saymaya başlayın, asla ilk kulladığınız ânı baz almayın! Ürünün kapağını açıp; inceleyip kullanmadan kapatsanız dahi, süre ilerlemeye başlamış olacaktır. Bu sebeple stok olan ve daha sonra kullanacağınız ürünlerin, tazeliğini koruması adına kapaklarını açmayın.

   Bu sitelerde çıkan sonuçlar kullanılabilecek en son tarihi veriyor. Bunu kesinlikle unutmayın. Son kullanma tarihi geçen kozmetik ürünlerinizi kullanmaya devam ederseniz başta alerji ve tahriş olmak üzere geri dönüşü olan veya olmayan cilt hasarları ile karşılaşabilirsiniz.

   Bunların yanı sıra doku bozulmaları gördüğünüz ürünleri birkaç kez çalkalayıp kontrol etmeli (eğer yağ bazlı bir ürünse durdukça yağ yukarı çıkacaktır.) dokudaki bozulma pütürlü bir yapı olarak kendini gösteriyor ve koku ile tad bozulmaları da gözlemliyorsanız ürünü kesinlikle atmalısınız.


*Not: Yazıda bahsedilen siteler her zaman %100 doğru sonuç vermemektedir. Özellikle "limited edition" denilen sınırlı üretim ürünlerde hata görülebilmektedir.

   Benim söyleyebileceklerim bu kadar, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim. Bir sonraki yazıya kadar kendinize cici bakın!

10 yorum:

  1. Ben checkcosmetics'i biliyordum ama diğer siteleri de böylece öğrenmiş oldum. Çok teşekkürler yazı için, sevgiler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle, telefon uygulaması olan Check Your Cosmetic ürünü satın almadan önce kontrol edebilmek adına çok yararlı. İşine yaradıysa ne mutlu.

      Sil
  2. Çok faydalı bir paylaşım olmuş, bir çok kişi kozmetik ürünlerin son kullanma tarihine dikkat etmiyor bu da ciltte hasarlara neden olabiliyor maalesef :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke daha bilinçli olunsa bu konuda, umarım merak edenler için faydalı bir yazı olmuştur dediğin gibi. Teşekkürler.

      Sil
  3. Önemli bilgi. Bazen bakarım ben bir ürün alırken ama dediğin gibi tarih belirtmiyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, son kullanma tarihi hakkında gerekli olan tüm bilgileri yazıda vermeye çalıştım, oradaki adımları uygulayarak kolayca ulaşılabilir.

      Sil
  4. Aaa 2 yeni site daha öğrenmiş oldum süper^^ Çok teşekkürler:-* Yalnız check your cosmetic app ini iphoneda bulamadım:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı yazarken kontrol etmiştim, iphone 'da göremeyince link veremedim :( Yararlı olmasına sevindim :*

      Sil
  5. Merhaba bir şey sorabilirmiyim. mesela stokladığımız yani açmadığımız yedeklediğimiz bir ürünü sitedeki yıla kadar mı yedekleyebiliriz yani son kullanma tarihini ona göre mi baz almalıyız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sitede yazan son kullanma tarihi o ürünün kullanılabileceği en son tarihi gösterir. Yani o tarihe kadar yedekte tutup daha sonra kullanmaya başlayamayız maalesef. O tarihi göz önünde bulundurarak ürünü stoklarınız arasından çıkarıp kullanabilirsiniz.

      Sil