Ağız ve Diş Bakım Rutinim

   Merhaba, 17 - 23 Kasım 'ın Ağız Diş Sağlığı Haftası olması nedeniyle bu haftaya uygun bir yazı hazırlamak istedim. Sizlere günlük ağız ve diş bakım rutinimden bahsedeceğim.

   Uzun süre periodontal hastalık (diş eti problemleri) ile uğraştım. Çocuklukta geçirdiğim yanlış bir diş operasyonu sonucu diş etlerim sağlıksız ve her an kanamaya meyilli bir hale geldi ve normalden daha fazla ağız ve diş bakımı gerektiren bir durum ile karşı karşıya buldum kendimi. Diş etlerim durduk yere kanamaya başladığında bu durumdan korkup bir diş hekimine gittim. Ve doğru ağız ve diş bakımını öğrenmeye bu aşamada başladım.

   Bugün ağız ve diş bakımı hakkında hem bazı önemli bilgileri sizlerle paylaşacak hem de kullandığım ürünleri gösterecek ve tercih etme sebeplerimi yazacağım. Güzellikten önce sağlık gelir diyerek günlük ağız ve diş bakım rutini yazıma başlıyorum.

   Dişlerimi bir kez sabah (kahvaltıdan sonra) bir kez de akşam (uyumadan önce) olmak üzere şu şekilde günde iki kere fırçalıyorum.

*Aksi önerilmedikçe dişleri günde iki kezden fazla veya az fırçalamak zararlıdır. Gün içerisinde dişlerinizi fırçalama ihtiyacı hissediyorsanız; yazının içerisinde bahsedeceğim, işinize yarayacağını düşündüğüm ürünü deneyebilirsiniz.


   Ben diş hekiminin önerisiyle yıllardır diş macunu olarak Parodontax kullanıyorum. Tadı ilk zamanlarda rahatsız edici gelse de kısa bir süre sonra alıştım ve başka diş macunu kullanamaz oldum. İçeriği pek temiz değil; bu yüzden Splat ve Marvis ‘i de denemek istiyorum ancak diş eti kanamasının geri gelmesinden de korkuyorum. Çünkü Parodontax düzenli kullanıldığında diş eti kanamasını tamamen durduruyor.

*Ne kadar temiz içerikli olursa olsun, diş macunu kesinlikle yutulmamalı ve asla bir nohut büyüklüğünden fazla kullanılmamalı.


   Diş fırçası tercihimi ise yıllardır her seferinde tekrardan aldığım Signal Ekstra Soft Diş Fırçasından yana yapıyorum. Bu seçimimi, diş hekiminin “yumuşak diş fırçası” kullanmamı tavsiye etmesi belirledi.

*Diş hekiminiz aksini söylemedikçe orta sertlikte bir diş fırçası ile dişlerinizi fırçalamalısınız.

*Diş fırçasını bastırarak dişleri fırçalamak; yanlış bir davranıştır, diş minenizi aşındırır.


   Ve elbette diş fırçamı 3 ayda bir yenisiyle değiştiriyorum.



   Daha sonra hem sabah hem de gece, diş ipli kürdan kullanarak dişlerimin arasını iyice temizliyorum. Diş ipi kullanımını pratik bulmayan herkese öneririm. Benim kullandığım, Watsons mağazalarında satılan Beauty Formulas markasının birçok ince ipten oluşan diş ipli kürdanı.

*Diş ipi kullanarak diş fırçasının erişemediği diş aralarını temizleyerek bakterileri uzaklaştırıp, ağız kokusu ve çürük oluşumunu önleyebilirsiniz.

*Kürdan kullanmak, diş eti rahatsızlıklarına neden olduğundan dolayı ürünün kürdan kısmını kullanmıyorum.


   Sabah ağız ve diş bakım rutinimi burada sonlandırıyorum. Akşamları ise;


   Diş ipi kullanımının üzerinden yaklaşık 20 dakika geçtikten sonra, son adım olarak ağız bakım suyu kullanıyorum.

Şu ana kadar kullandıklarım arasında dişleri gerçekten beyazlatan ve ağzı çok yakmadan ferahlatan ağız bakım suyu Listerine Advanced White oldu. Bir süre boyunca bittikce tekrardan almayı düşünüyorum.

*Ağız bakım suları tek başına diş fırçalama ya da diş ipi kullanımı gibi temel temizleme işlemleri yerine geçmez. Ancak temel ağız bakımına ek olarak kullanıldığında nefes tazelemenin yanı sıra diş minesini kuvvetlendirme, çürük oluşumunu önleme, dişleri beyazlatma gibi çeşitli olumlu etkiler de gösterebilir.



   Gün içerisinde ise nefesimi tazelemek için ağız bakım spreyi kullanıyorum. Tercihim yine Beauty Formulas 'a ait şekersiz bir ürün. Piyasada pek çok muadili bulunabilir.


-Görsel Google 'dan alınmıştır.-

   Ve son olarak gün içerisinde dişlerimi fırçalama ihtiyacı hissedersem Oral-B Brush-Ups isimli parmağa geçirilen, petek dokulu; su, diş macunu ya da diş fırçası gerektirmeden dişleri temizleme olanağı sağlayan ürünü kullanıyorum. Elimdeki bittiği için kendim fotoğraf çekemedim. En yakın zamanda eczaneden temin edeceğim. Derin bir temizlik sağlamasa da şaşırtıcı derecede başarılı.
   Bim 'de satılan Rituel de Beaute markasının fikir olarak Oral-B Brush-Ups 'a benzeyen ancak pratikte sınıfta kalan bir ürünü var. Jelle kaplı parmağa geçirilen bir kağıt, kullandıkça temizlemek yerine dişlerde o pis jeli bırakan berbat bir ürün. Denk gelirseniz koşarak uzaklaşın.


   Benim ağız ve diş bakım rutinim bu şekildeydi. Umarım işinize yarayacak bir yazı olmuştur. Sizlerin ağız sağlığı hakkında vereceğiniz tavsiyeler neler? Özellikle dil fırcası kullanımı ve yağ çekme yöntemi son zamanlarda aklımı kurcalıyor, bu konular ile ilgili düşüncelerinizi merak ediyorum.

   Bir sonraki yazıya kadar kendinize cici bakın.

7 yorum:

  1. Ne güzel bi yazı olmuş^^
    Ben de dün diş hekimine gittim. Ortodonti için. Lakin bu tedavi beni yıprattı bir de perio ya yönlendirdiler. Ordaki bayan herkesin kesinlikle dişetlerini de fırçalaması gerektiğini, diş etlerimin kötü durumda olduğunu, günde 3 defa diş etlerinden dişlere doğru yani üst için yukardan aşağı, alttakiler için aşağıdan yukarıya fırçalamamı ve diş ipi kullanmam gerektiğini söyledi. Erkut'un da dişeti problemi var o da aynısını demişti ama takmamıştım:/ :D öyle fırçaladığından beri kanaması olmuyormuş. Her bi diş için 8 defa diş etinden dişe doğru. Bu bilgiyi dew burda paylaşayım istedim:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım :)
      Tatlım yukarıda görsel linki vermiştim, görselde 1 numarada diş etlerinden aşağı doğru fırçalamayı gösteriyor. Ben de uzun süredir o şekilde fırçalıyorum. Tabi saymıyordum ben hiç ama dikkat ederim ona da. Gerçekten ağız ve diş bakımı önemli, verdiğin bilgiler için teşekkür ederim :*

      Sil
  2. diş temizleme mendillerini bende yeni keşfettim canım rituel de beauty markasının var ve çok uygun fiyatlı görürsen dene :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıda belirtmiştim canım o markanın diş temizleme mendillerini sevmediğimi.

      Sil
    2. Gözünden kaçmış olmalı diyelim :)

      Sil
  3. Biz sadece diş ağrısı varsa Çoğu zaman , biz diş klinikleri için gidiyoruz ama bu bir alışkanlık olmamalı .
    diş kliniği Ankara

    YanıtlaSil