Ayın Dizi Önerisi: Wayward Pines



Bugün blogum için yeni sayılabilecek türde bir yazı paylaşıyorum. Bundan 3 yıl kadar önce yine bir Ekim ayında sizlere severek izlediğim The Carrie Diaries 'i önermiştim. Bugün ise izlemeye yeni başladığım ve soluksuz bitirdiğim bir diziden bahsetmek istiyorum.

Wayward Pines, türü bilim kurgu ve gizem olan 2015 yaz sezonunda FOX (US) 'da gösterime başlanmış, 45 dakika süren bir dizi. Eğer bilim kurgu ve gizem kelimeleri dikkatinizi çekiyorsa bu diziye bir göz atmalısınız; kahvenizi alın ve Wayward Pines gizeminde bana katılın.


TANITIM YAZISI;

Mükemmel bir Amerikan kasabası hayal edin. Güzel evler, biçimli çimler, sokaklarda oynayan çocuklar… Şimdi de bu kasabayı asla terk edemediğinizi düşünün. Dış dünyayla hiç bir iletişiminiz yok. Çıldırmak üzeresiniz. İşte, Wayward Pines’ta olmalısınız.

Gizli servis ajanı Ethan Burke, 2 kayıp meslektaşını aramaya bu kasabaya geliyor ancak birtakım olaylar sonucunda bu acayip kasabada tıkılı kalıyor. Kasabada ne telefonlar çalışıyor, ne kimse ona yardım ediyor. Sorularına bulduğu her yanıt, yeni sorulara yol açıyor. Dış dünyada ise Ethan da bir “kayıp” vakasına dönüşüyor.


Dikkat yazının bundan sonrası spoiler içerebilir!


   Dizi 1. sezon ana karakterlerinden gizli servis ajanı Ethan Burke (Matt Dillon) 'ün hastanede uyanmasıyla başlıyor. En son hatırladığı bir iş arkadaşı ile iki kayıp ajanı arıyor olduğu. Neler olduğunu anlamak, eşine ve oğluna iyi olduğunu söylemek için eşyalarını aramaya çıkıyor. Bu sırada kayıp ajanlardan Kate Hewson (Carla Gugino) ile karşılaşıyor.
   Kate, Ethan 'ın onu görmediği bir kaç haftada yıllarca yaşlanmış olarak görünmesinin yanı sıra; geçmişe dair hiçbir şey hatırlamıyormuş gibi davranıyor. Ethan, neler olduğunu anlamaya çalıştıkça işler daha da karmaşık hale geliyor, bir şeyleri anladıkça kafasında iki kat soru oluşuyor; ancak o soru sordukça birileri bundan rahatsız oluyor.



   Ethan kasabadan çıkarak ailesinin yanına dönmeye çalıştığında, bilinmeyen bazı nedenlerden dolayı kasabadan çıkmasının imkansız olduğunu görüyor.



   İmkansız olan tek şey kasabadan ayrılmak da değil üstelik. Kasabanın pek çok 'resmi' kuralı bulunuyor;

Buradan ayrılmayı deneme.
Geçmişi tartışma.
Önceki hayatın hakkında konuşma.
Telefonlar her çaldığında cevap ver.
Çok çalış, mutlu ol
ve Wayward Pines 'taki yaşamının tadını çıkar.



   Kuralların olduğu yerde cezalandırmalar da kaçınılmaz oluyor; hem de olabilecek en ağır şekilde.



   Dizi bilim kurgu ve gerilim türünde olduğu için macera da kaçınılmaz oluyor. Bu yüzden iki sezonun ana karakterleri sabit kalamıyor ve ikinci sezonda karşımıza kısmen değişmiş bir kadro geliyor. Ve ana hikayeye sadık kalınarak Wayward Pines 'da garip ama bir o kadar da güvenli bir yaşama devam ediyorlar.


DİZİ YORUMLARIM:

   Dizi severler Wayward Pines 'a ilk başladıkları zaman, Under The Dome ile Lost karışımı bir tad alacaklardır. Ancak şunu söyleyebilirim ki tamamen özgün bir konusu olmasa da kendine özel bir hikayeye sahip, diziyi izlenebilir yapan şeylerden biri de bu; bilim kurgu olduğu halde kendisinden önce gelen dizilerin bir versiyonu değil. Bir kitap baz alınıp geliştirilen, beklenmedik bir dizi.



   Çekime başlandığında bir sezonluk dizi olarak tanımlanan Wayward Pines, izleyiciyi neredeyse hiç bekletmeden, birinci sezonun ortasında gizemi açıklıyor. Dizinin ilerleyen bölümleri macera devam ederken, tüm gizemin bu olup olmadığını anlamak için pür dikkat izleyerek geçiyor.



   Gerek kadro değişikliği, gerekse hikayedeki deformasyonlar sebebiyle ikinci sezonda tempo düşse de hikaye ilerlemeye devam ediyor. Ancak genel kanı ikinci sezonun ilk sezona kıyasla seyircinin ilgisini üstünde tutmayı başaramadığı yönünde.



   Diziyi izlerken kafa kurcalayan iki soru oluşuyor;
"Çit, kasabanın içindekiler için mi yoksa dışarıdakiler için mi var?"
"Dünyadaki en ileri görüşlü kişi bile her şeyi öngörmüş olabilecek miydi?


   Henüz iptal edildi haberi çıkmayan ve 2017 yılında 3. sezonu yayınlanması beklenen Wayward Pines 'ın IMDB puanı 7,6. Benim puanım ise 7,2/10. Umarım bilim kurgusu güzel ilerleyen üçüncü sezonu da olur ve güzel bir finalle diziyi tamamlayabilirler.

   İzlemeyi düşünüyorsanız toplamda 20 bölümü (15 Saat) bulunan Wayward Pines 'ı bir hafta gibi bir sürede bitirmenizin mümkün olduğunu da söyleyeyim.


TÜRKÇE ALTYAZILI TANITIM VİDEOSU;



Bir sonraki yazıya kadar kendinize cici bakın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder